Olej lniany, olej kokosowy i olej rzepakowy – właściwości i zastosowanie

Olej lniany

Na półkach sklepowych znajdziemy wiele rodzajów olejów. Każdy z nich posiada właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Ważne, aby wybierać produkty naturalne, najwyższej jakości.

Olej lniany

Olej lniany posiada niezwykłe właściwości. Dostępny jest na półce w prawie każdym sklepie. Dlaczego zatem warto po niego sięgnąć? Olej lniany tłoczony na zimno posiada wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega-3. Regularne spożywanie oleju lnianego znacznie poprawia pracę układu pokarmowego, wspomaga odchudzanie, a także przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu. Olej ten wykorzystywany jest również jako kosmetyk – jego stosowanie powoduje długotrwałe nawilżenie skóry.

Olej kokosowy

Olej kokosowy, podobnie jak olej lniany również wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Szczególnie sprawdza się dla kobiet, które zmagają się z szorstkimi i łamliwymi włosami. Również jego spożywanie z potrawami ma wiele właściwości prozdrowotnych – wspomaga walkę z nadwagą, dodaje energii, reguluje poziom cholesterolu, a także korzystnie wpływa na skórę. Olej kokosowy nie nadaje się do smażenia, jednak znaleźć można wiele innych, ciekawych i dobrych przepisów z jego wykorzystaniem.

Olej nierafinowany

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy znany jest przez każdego. Jest to najpowszechniejszy olej, jaki stosujemy w kuchni. Na oleju rzepakowym często smażymy. Ważne, aby wybierać dobrej jakości oleje. W ten sposób zachowają one swoje szczególne wartości odżywcze. Olej rzepakowy jest źródłem wielu witamin, kwasów Omega-3 i Omega-6. Olej rzepakowy tak samo, jak poprzednie wykorzystywany jest w kosmetyce.

Jaki olej wybrać rafinowany czy nierafinowany?

 Na rynku dostępne są dwa rodzaje olejów, jeśli chodzi o ich proces przeróbki. Są oleje rafinowane oraz oleje nierafinowane. Oleje rafinowane poddawane są cieplnej obróbce, przez co często tracą swoje cenne właściwości. Olej nierafinowany podczas obróbki zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości, dlatego też jest coraz częściej wybierany przez osoby, które chcą zdrowo się odżywiać.